Modal sekali tapi $$$$....masyukkk.

Peluang baik dan mampu milik....

Sunday, November 2, 2008

You Can Buy Medicine But You Cannot Buy Health

"You can buy medicine but you cannot buy health" - Anda boleh beli ubat tetapi tidak boleh beli kesihatan.

Seseorang yang zuhud - bukanlah seorang yang tidak ada duit, rumah serba tak lengkap dan baju kusut masai. Sesaorang yang zuhud ialah seorang yang sentiasa mengharapkan apa yang ada pada Allah dari apa yang ada pada manusia. Dia mungkin seorang yang kaya raya - tetapi kekayaannya itu tidak menjadikan dia lupa dan sombong. Orang ini tidak mungkin sombong bila dia sihat tubuh badan... kerana dia hanya berharap pada Allah dan tidak overconfident pada apa yang ada padanya atau pada manusia.

Di kisahkan bagaimana seorang kaya raya telah dihinggapi penyakit cancer mulut. Entah berapa ratus ribu telah dihabiskan untuk mengubati penyakitnya - namun tidak juga sembuh. - Dengan duit memang ubat boleh dibeli tetapi duit tidak boleh beli kesihatan. Hanya Allah boleh beri kita kesihatan.

Seperkara lagi, seorang yang zuhud juga tidak merungut bila diuji dengan kesusahan. Sering kita dengar orang mudah lupa daratan bila dapat nikmat dan merungut bila ditimpa kesusahan.

Ungkapan seterusnya yang masih terngiang di telinga - "You can buy a house but cannot buy home" - Duit boleh beli rumah tetapi tidak boleh beli kediaman (home). Rumah yang mewah tidak menjanjikan ketenteraman pada penghuninya. Rumah yang besar dan penuh dengan alat kebanggaan - tidak menjanjikan ketenteraman pada keluarga yang menghuni di dalamnya. Ketenteraman tidak mungkin akan diperolehi jika penghuninya hidup dalam keadaan serba lupa dan ingkar dengan perintah Allah.

Dalam masa yang sama - satu keluarga mungkin hidup aman damai, selesa dan saling sayang menyayangi di dalam rumah yang mungkin sederhana. Duit tidak boleh membeli kebahgiaan. Kebahgiaan itu sebenarnya milik mereka yang kehidupannya selari dan secocok dengan kehendak Allah swt - tidak kira samada mereka itu kaya atau miskin, rumah mereka besar atau sempit.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

JMD dlm kenangan...sebelum berhijrah ke Arab Saudi....tapi kini kau telah tiada.Al Fatehah.

Family Day 2009-Part 1

Family Day 2009-Part 2

Wedding 10052009

Aksi Figo Jr. & Kenit

Retro Yang Penuh Dengan Cerita

My Family Album

LIFE GOES ON.....

Cerita Dalam Gambar

Tempat Jatuh Lagi Di kenang

Tempat Jatuh Lagi Di kenang

Aku & CCR dulu2

Aku & CCR dulu2

Penuh nostalgia...konvoi dri Klang ke JB....mane agaknye kawan2 aku ni yek ??.Aku yg no.3 dri kiri.

Penuh nostalgia...konvoi dri Klang ke JB....mane agaknye kawan2 aku ni yek ??.Aku yg no.3 dri kiri.

Currency Converter